Multa lume stie ca restaurare unei icoane este o munca foarte meticuloasa si de cele mai multe ori destul de grea.
De obicei sunt mai multe etape in restaurarea unei icoane si anume:
– CONSOLIDAREA SUPORTULUI
De foarte multe ori suportul lemnos prezinta crapaturi aparute in timp sau poate atac de carii. Toate acestea trebuiesc rezolvate inainte de orice interventie mai ales daca atacul cariilor este activ.
– CURATAREA SUPRAFETEI
Curatarea suprafetei este in principal cea mai meticuloasa interventie pentru ca aceasta se face pe suprafete mici, 1cm, din aproape in aproape.Depunerile pot fi de mai multe feluri, praf, grasimi, ceara, repictari defectuoase, chituiri defectuoase. In functie de tipul depunerilor se folosesc diferinti solventi si diferite procedee.
– CHITUIREA LACUNELOR
In cazul unor lacune, atat in stratul suport (lemn) cat si in stratul pictural, acestea se chituiesc pentru a se reface suprafata.
-FIXAREA PIGMENTULUI
De cele mai multe ori pigmentii folositi la pictarea icoanelor se indeparteaza usor de pe suprafata astfel ca fixarea lor este strict necesara.
– INTEGRAREA CROMATICA
Integrarea cromatica se face in diferite tehnici, a lacunelor superficiale ( puncte albe la suprafata, zgarieturi , decolorari) dar si a chituirilor realizate anterior printr-o tehnica numita in termeni tehnici’ trategio’.
– VERNISAREA ICOANEI
Foarte importanta pentru pastrarea in timp a icoanei si mai ales pentru conservarea in stare finala a interventiilor facute.
V-am prezentat in cateva cuvinte, in linii mari, interventiile ce trebuiesc facute atunci cand se restaureaza o icoana, si in functie de problemele aparute acestea pot crea un grad de dificultate mai mare sau mai mic.
In functie de acestea PRETUL VARIAZA iar fiecare restaurator il estimeaza personal.
Va prezint o icoana restaurata cu destul de multe probleme.

INAINTE DE RESTAURARE

Inainte de restaurare

Inainte de restaurare

DUPA CURATAREA DEPUNERILOR

DUPA CURATAREA DEPUNERILOR

DUPA RESTAURARE

DUPA RESTAURARE
THEODOROS ART