Revenirea la viata a unei icoane vechi prin restaurare!

Revenirea la viata a unei icoane vechi prin restaurare!

In urmatoarele randuri as vrea sa va explic de ce este mare nevoie de restaurarea icoanelor degradate de alungul timplui.

O icoana veche a suferit in timp o serie de modificari la nivelul structurii sale si a stratului pictural, care daca nu este stopata si vindecata ajunge in final sa distruga icoana.

Icoana are zugravit pe ea Chipul Lui Dumnezeu . Acest chip este alterat , de microorganisme precum cariile,de mucegai, de conditile nefavorabile de temperatura si umiditate , fumul , depunerile de praf si grasimile, lovituri, fisuri ale lemnului.

Prin restaurare toate aceste procese sunt stopate si vindecate. Daca chipul Lui Dumnezeu revine la lumina prin curatare si refacerea stricaciunilor, nu inseamna ca aceasta nu mai este veche sau nu mai are aceeas valoare.

Icoana traieste prin insasi ceea ce este si ceea ce reprezinta si prin ceea ce transmite, iar pastrarea acestor degradari pentru dovedirea vechimii icoanei, nu este cel mai potrivit gest.

Nici o icoana dupa restaurare nu va arata ca noua, pentru ca ea isi pastreaza patina timpului pe lemn si pictura. Aceasta insa daca restauratorul stie sa o conserve, si bineinteles daca nu se confunda repictarea cu restaurarea.

Chipul Lui Dumnezeu trebuie curatat de depuneri si praf, asa cum si noi ne spalam zilnic pe fata, pentru ca el sa straluceasca asa cum a fost initial realizat.

Desi sunt tendinte de a pastra degradarile pentru a pastra patina veche, totusi nu este decat o dorinta personala a fiecaruia. Ca si restaurator o pot respecta, insa nu face bine nici icoanei si nici chipului de pe ea.

Sper prin aceste cuvinte sa nu supar dragii mei clienti la care tin foarte mult si care prin multa munca si o mare dragoste reusesc sa aduca la lumina o multime de icoane deosebit de frumoase sortite disparitiei sau tratate doar ca o marfa scumpa.

Maica Domnului pe Tron- Icoana Imparateasca, seccolul 18, inainte de restaurare
Maica Domnului pe Tron- Icoana Imparateasca, seccolul 18, inainte de restaurare – detaliu ce prezinta desprinderi, chituiri si integrari anterioare
Maica Domnului pe Tron- Icoana Imparateasca, secolul 18, – Detaliu dupa curatare si chituire a lacunelor
Maica Domnului pe Tron- Icoana Imparateasca, secolul 18, inainte de restaurare – Detaliu verso, atac activ de carii si lipsuri ale structurii lemnoase
Maica Domnului pe Tron- Icoana Imparateasca, secolul 18, inainte de restaurare – PROBA DE CURATARE
Maica Domnului pe Tron- Icoana Imparateasca, secolul 18, – Dupa chituirea lacunelor
Maica Domnului pe Tron- Icoana Imparateasca, seccolul 18, DUPA RESTAURARE
Domnul Iisus Hristos pe Tron- Icoana Imparateasca, seccolul 18, Inainte de RESTAURARE
Domnul Iisus Hristos pe Tron- Icoana Imparateasca, seccolul 18, DUPA CURATARE
Domnul Iisus Hristos pe Tron- Icoana Imparateasca, seccolul 18, VERSO INAINTE DE RESTAURARE
Domnul Iisus Hristos pe Tron- Icoana Imparateasca, seccolul 18, DUPA CURATARE SI CHITUIRE
Domnul Iisus Hristos pe Tron- Icoana Imparateasca, seccolul 18, DUPA RESTAURARE
Domnul Iisus Hristos pe Tron- Icoana Imparateasca, sccolul 18, DUPA RESTAURARE
Domnul Iisus Hristos pe Tron- Icoana Imparateasca, secolul 18, DUPA RESTAURARE

THEODOROS ART SRL

ceraselaciuca@yahoo.com

ceraselaciuca@gmail.com

0761040129

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *